خوش آمدید

آن‌ها كه بيشترين هويج را خوردند.


فهرست نوابغ Creators Synectics پر از آدم‌هاي معروف است؛ افرادي که اين پايين، عکس و مشخصات بعضي‌هاشان را مي‌بينيد؛ گرچه باز هم به خاطر کمبود جا مجبور شديم اسم خيلي‌ها  مثل هنري کيسينجر، پل مک‌کارتني، مارگارت آت‌وود، شيموس هني و بابي فيشر را حذف کنيم.

 ضمنا اعداد كنار اسامي، رتبه‌ هر فرد را در رده‌بندي نشان مي‌دهد.

20-لري پيج و سرگئي برين: ظاهرا به هم چسبيدگي اين دو نفر به حدي زياد بوده که Creators Synectics آنها را روي هم رفته يک نفر حساب کرده است!

به هر حال نهايت بي‌انصافي بود که اگر اسم اين 2 نابغه‌ جوان روس و آمريکايي روزگار ما ـ که با اختراع گوگل، جهان را مسخر خود کرده‌اند  ـ در فهرست نمي‌آمد. به قول معروف «اگر لري پيج و سرگئي برين نابغه نيست، پس نابغه کيست؟».

 

25-گري کاسپاروف: وقتي چند سال پيش کاسپاروف، ديپ بلو (آن ابرکامپيوتر معروف) را در 3 دور شطرنج بالاخره شکست داد، ديپ بلو در هر ثانيه، 2 ميليون (يا 3 ميليون يا کمي بيشتر يا کمتر واقعا فرقي مي‌کند؟!) حرکت را مي‌توانست پيش‌بيني کند و کاسپاروف نهايتا 3 حرکت را. شايد رتبه‌ فعلي مرد تازه‌ سياست روسيه خيلي عادلانه نباشد.

 

26- دالايي لاما:به همراه لي هونگ ژي چيني، تنها رهبران مذهبي فهرست نوابغ را تشکيل مي‌دهند.

 اين روزها گشتن دالايي لاما به دور دنيا و حلواحلوا کردنش در کشورهاي غربي، به اندازه‌ کافي خار چشم دولت چين بوده، حالا اين يکي هم شده قوز بالا قوز.

 

26- استيون اسپيلبرگ: اولين کارگردان فهرست نوابغ. شايد در بين زنده‌ها چندان انتخاب بدي نباشد؛ گرچه وقتي به سياهه‌ اسم‌هايي مثل فون تريه، کاستاريکا، کوئن‌ها و... که اثري ازشان در اينجا نيست، نگاهي مي‌اندازيم و به معيارهايي مثل «توانايي ذهني و قابليت مواجهه‌ نامتعارف با مسائل» فکر مي‌کنيم، کمي به شک مي‌افتيم و نژاد استاد به يادمان مي‌آيد.

 

31-هـــارولـد پيـنتـر: نمايشنامه‌نويس انگليسي که همين 2سال پيش نوبل ادبيات را برد. پينتر البته جز نوشتن، بازيگري و کارگرداني هم مي‌کند و گاهي هم شعر مي‌گويد.

 او يکي از منتقدين جدي دولت بلر در حمله‌ به عراق بود. پينتر را از جانشينان خلف ساموئل بکت و تئاتر ابسورد مي‌دانند.

 

32- نوام چامسکي: زبان‌شناس و فيلسوف معروف دانشگاه MIT آمريکا. حمايت بي‌حد و مرزش از آزادي بيان، زبانزد خاص و عام است. او حتي حاضر شد با طرفداري از حق آزادي بيان فوريسون (يک استاد دانشگاه فرانسوي و از منتقدين جدي هولوکاست)، روي محبوبيت خود ريسک کند.

 

43- محمدعلي کلي: قرار‌گرفتن‌اش در اين فهرست، کمي تا قسمتي جاي سؤال دارد؛ آن هم در اين زمان که او از روزهاي اوج شهرت و محبوبيت‌اش بسيار فاصله گرفته.

 اما به هر حال، چندين سال قهرمان بوکس حرفه‌اي سنگين وزن آمريکا بودن به همراه حاشيه‌هايي مثل مسلمان شدن و سر باز زدن از شرکت در جنگ ويتنام، به همين راحتي‌ها از ذهن افراد پاک نمي‌شود.

43- اسامه بن لادن: تا به حال روي بن لادن هر اسمي گذاشته بودند الا نابغه! به قول سيد «گوزن‌ها»: «نمرديم و نابغه هم شديم».

البته اگر از زاويه‌اي ديگر به مسئله نگاه کنيم، شايد انتخاب او چندان هم بيراه نباشد؛ کسي که امروز شنيدن اسمش هراس در دل آمريکايي‌ها و اروپايي‌ها مي‌اندازد.

 

43 -بيــل گـيـتـس: از سرمـــايه‌داري‌هاي او افسانــه‌ها ساخته‌اند؛ اينکه اگر از جيبش يک 100 دلاري (يا هزار دلاري؛ باز هم فرقي نمي‌کند. اصولا براي نابغه‌ها چيزهاي کوچک اهميتي ندارد) بيفتد، برايش نمي‌صرفد خم شود و آن را بردارد چون در زمان لازم براي اين کار، بيش از اين مبلغ را کسب خواهد کرد.

 

43- ميخائيل كلاشنيكف: اين مهندس روسي را ما ايراني‌ها به اشتباه كلاشينكف مي‌گوييم؛ البته به خودش كه نه، به اسلحه اختراعي‌اش.

 به هر حال اين استاد هم از آن اسم‌هاي آشنا و نوستالژيك است (به‌خصوص اگر سربازي‌تان را در سپاه يا نيروي انتظامي گذرانده باشيد).

49-مريل استريپ: تنها بازيگر اين فهرست. 14 بار کانديداي اسکار شده و 2 بار هم اين جايزه را برده است.

استريپ جزو معدود بازيگران زن موفق هاليوود است که براي موفقيت از جذابيت‌هاي ظاهري و زنانه‌اش استفاده‌اي نکرده.

 علت اينکه او هنوز در اين سن و سال (58 سالگي)، نقش‌هاي درجه يک بازي مي‌کند و کانديداي اسکار مي‌شود، به همين مسئله و البته نبوغ هنري او مربوط مي‌شود.

58-استيفن کينگ: به نويسنده‌اي که Shining کوبريک و Green mile  دارابونت را نوشته، غير از نابغه چه مي‌توان گفت؟ کينگ، تبلور ژانر وحشت است.

اين را از همان قيافه‌ ترسناک‌اش هم مي‌توان خواند. او تاکنون بيش از 200‌داستان نوشته است.

 

58-لئونارد کوهن: حدس زدن اينکه پشت چهره‌ کمي گيج کوهن چه استادي پنهان شده است، کار ساده‌اي نيست. او ترانه‌هايي دارد که بعضي‌هاشان به تنهايي براي تمام عمر هنري يک انسان کفايت مي‌کند.

 چند سالي است که نام کوهن لابه‌لاي کانديداهاي نوبل شنيده مي‌شود. با وجود اين به نظر مي‌رسد خودش چندان توجهي به اين مسائل ندارد و در گوشه‌ عزلت همچنان به انتظار معجزه نشسته.

72-جورج لوکاس: دومين کارگردان نسل ريشوهاي اين فهرست است؛ آن هم در حالي که اثري از اسکورسيزي و کاپولا نيست. 4 بار کانديداي اسکار شد و فقط يک بار به طور افتخاري آن را گرفت.

 آمريکايي‌ها از «جنگ ستارگان» و «اينديانا جونز»هاي او تا سال‌ها خاطرات بسيار خوشي خواهند داشت.

 

72-جان ويليامز: سهراب سپهري در مورد او گفته است: «و بدانيم که اگر جان ويليامز نبود/ فيلم‌هاي اسپيلبرگ چيزي کم داشت!»؛ آهنگساز 75ساله آمريکايي که براي فيلم‌هاي معروفي مثل فهرست شيندلر، اي‌تي، اگه مي‌توني منو بگير، آرواره‌ها و جنگ ستارگان موسيقي متن ساخته است.

 

83-جي کي رولينگ: رولينگ اين روزها درگير سر و صداي‌هاي همجنس‌باز بودن دامبلدور است. اما به هر حال در نابغه بودن نويسنده‌اي که داستاني 7 جلدي با اين همه شکوه و عظمت را  طي چند سال و با يک طرح از پيش تعيين و فکر شده خلق کرده است، نبايد شک کرد.

 

100-کوئنتين تارانتينو: قبول کنيد که نابغه‌ها کمي تا قسمتي مشنگ هستند. تبلور «مشنگيت»(!) اين فهرست هم در تارانتينوي عزيز است.

 او گرچه با فيلم آخرش (گريند هاوس) خيلي‌ها را نااميد کرد، اما مزه‌ شيرين «پالپ فيکشن» و «بيل را بکش»‌اش تا هميشه زير زبان‌ها خواهد بود.

ما هم هستيم
گفتيم که در فهرست نوابغ سال 2007، نام  2 ايراني به چشم مي‌خورد؛ به علاوه اينکه يکي از کانادايي‌ها هم اصالتا ايراني است. درست است كه  (هيچ‌کدام اين عزيزان در ايران زندگي نمي‌کنند و به خاطر فعاليت‌هايشان در خارج از کشور برگزيده شده‌اند) اما به هر حال، هر جا که اسم ايران در کنار شهرت و افتخار و اعتبار مي‌آيد، آدم يک‌طور خوبي مورمورش مي‌شود و دلش ‌نمي‌آيد همين‌طور سرسري و بي‌خيال از آن بگذرد.

حالا عجالتا با اين نوابغ ايراني يا ايراني‌الاصل کمي آشنا شويد، بعدا فرصت براي اين قبيل بحث‌ها زياد است:

دکتر علي جوان: رتبه‌ دوازدهم (هم‌رتبه با اندرو وايلز رياضي‌دان انگليسي که قضيه‌ فرما را حل کرد). دکتر جوان که 80 سال پيش در تهران به دنيا آمد و از فارغ‌التحصيلان دبيرستان البرز و دانشگاه تهران است، يکي از 2 مخترع ليزر گازي به شمار مي‌رود.

او در دانشگاه‌هاي کلمبيا و MIT تدريس کرده و تا به امروز، بالاترين نشان افتخار انجمن اپتيک آمريکا و جايزه جهاني آلبرت اينشتين را برده است.

پرديس ثابتي:رتبه‌ چهل‌و‌نهم (هم‌رتبه با مريل استريپ و هنري کيسينجر)؛ زيست‌شناس و انسان‌شناس. ثابتي ليسانس خود را از دانشگاه MIT  گرفت و بعد در دانشگاه‌هاي آکسفورد و هاروارد به ادامه‌ تحصيل پرداخت.

 او يکي از 3 زني است که با نمره‌ ممتاز، مدرک دکتراي خود را از مدرسه‌ پزشکي هاروارد گرفته‌اند. ثابتي الگوريتمي تهيه کرده که به کمک آن مي‌توان تاثير ژنتيک را بر سير تکاملي امراض انساني بررسي کرد. او که هم اکنون 32 سال دارد، گيتار هم مي‌زند و تک‌خوان يک گروه آلترناتيو راک به نام «هزار روز» هم هست.

نيما ارکاني حامد: رتبه سي‌و دوم (هم‌رتبه با نوام چامسکي). ارکاني حامد 35سال پيش در کانادا و در خانواده‌اي ايراني و فيزيک‌دان به دنيا آمد.

 بعد از فارغ‌التحصيل شدن از دانشگاه تورنتو با درجه‌ افتخاري در رياضي و فيزيک، به دانشگاه برکلي رفت و تحصيلات خود را ادامه داد. او هم‌اکنون در فيزيک ذرات و نظريه‌ ريسمان، تحقيق و آزمايش مي‌کند و استاد فيزيک هاروارد است.

 ارکاني با حضور در گفت‌وگوهاي تلويزيوني و مطبوعاتي متعدد، در مورد مکان، زمان و تئوري‌هاي فيزيکي به زبان ساده صحبت مي‌کند. او در سال 2005، به خاطر شيوه‌ نوين آموزشي‌اش در هاروارد مورد تقدير قرار گرفت.



کپی
لینک اشتراک گذاری

  • 2198
  • 0